>>Existence celého farmaceutického průmyslu je založena na předkládání nepravdivých vědeckých závěrů a jejich propagaci. Dr. Fereydoon Batmanghelidj<<

>>Se zavedením povinného očkování jste ztratili svobodu. O vašem dítěti přece nemůžou rozhodovat
politici ani lékaři. John Virapen<<

Voda – nezbytný základ života

Je dokázáno, že bez jídla člověk vydrží delší dobu. Bez vody sotva několik dnů. Voda jako tekutina je nepostradatelná součást života rostlin, živočichů a tedy i lidského těla. Voda v těle není vůbec bezvýznamná, její podstatný úbytek způsobuje těžké poruchy na zdraví a dokonce i smrt.

  • Potřeba vody závisí především na tom, kolik ji tělo ztrácí při práci, sportu, zda je zima či parno a podobně. Platí zásada, že člověk by měl přijímat tolik tekutin, kolik mu jich ubylo. Za normálních podmínek přijímá dospělý člověk asi 2,5 litrů tekutin denně, z toho tak 1,5 litru v  nápojích, necelý litr formou polévek a pevných potravin a asi 0,3 litru tekutin vzniká při látkové přeměně jako tzv. metabolická voda.

Tělo vylučuje vodu několika cestami:

  • ledvinami
  • plícemi
  • kůží
  • střevem

Výdej tekutin kůží – pocením je poměrně vysoký v teplém až horkém prostředí, v provozech jako hutě, slévárny, kde činí ztráta tekutin i několik litrů během směny.

Obavy z nadbytku tekutin jsou zbytečné, neboť zdravě fungující ledviny přebytečnou vodu vyloučí jako odpadní látky. Příjem tekutin je řízen pocitem žízně, který nutí tělo nedostatek doplnit. Vodu dodají tělu i potraviny u nichž bychom to nečekali.

Výborné jsou k pití bylinné čaje, lahodný je čaj šípkový, který je navíc obohacen o vitamín C. Výživnou hodnotu mají i ovocné mošty či džusy. Dodržovat pitný režim je potřeba u kojenců, malých dětí, ale i starších lidí. Ti totiž tak často nepociťují žízeň a pijí jen minimálně. Má to totiž neblahý vliv nejen na ledviny, ale také na pokožku, která ke stáří ztrácí pružnost a hebkost. Nedostatečný příjem tekutin tento stav ještě zhoršuje.

Pozor na zahánění pocitu žízně pivem, vínem, nebo colou. Nežádoucí jsou i některé slazené limonády, či přeslazené ovocné sirupy.

Zdroj: Spirit, 1999, str., 3.